Gastgezin worden

Gastgezin worden voor Doggies Dream Team

Om de honden in Roemenie te kunnen helpen zijn wij doorlopend op zoek naar gastgezinnen.
Dit is een uitdagende, actieve en vrijwillige functie.

Wat zijn de taken van het gastgezin
Als gastgezin ben je verantwoordelijk voor de socialisatie, training en dagelijkse verzorging van een hond tot plaatsing bij een passende adoptant.
Dit houdt in dat je actief bezig bent met alles wat de hond nodig heeft om in een passend gezin geplaatst te kunnen worden. Denk hierbij aan zindelijkheid, netjes lopen aan de riem, kennis laten maken met nieuwe situaties, andere dieren, alleen leren blijven, oplossen van ongewenst gedrag op de juiste manier en allerlei zaken meer.
Je helpt de hond zich te ontwikkelen tot een fijne huishond.
Het gastgezin is financieel verantwoordelijk voor de hond voor wat betreft de voeding. Inzake gezondheidsproblemen is de organisatie kostendekkend mits vooraf overleg gepleegd wordt en akkoord wordt gegeven door de organisatie voor het dierenartsbezoek en benodigde ingrepen.
Als de hond eenmaal klaar is voor adoptie dan gaan we met de door het gastgezin verstrekte informatie betreft karakter etc. op zoek naar een passende adoptant.
Het gastgezin is voor een deel ook verantwoordelijk voor de promotie, dat wil zeggen; Het maken van goede foto’s die door de organisatie gebruikt kunnen worden bij het maken van een advertentie voor de hond.

Geschiktheid als gastgezin
Plaatsing van honden in opvang gaat altijd in overleg met het gastgezin. We plaatsen zo passend mogelijk en houden daarbij rekening met de samenstelling van het gezin, huis(-houden), werk, omgeving en al dan niet hebben van ervaring.
Het is belangrijk dat je als gastgezin veel tijd maar ook zeker veel geduld en doorzettingsvermogen hebt en ons als organisatie goed op de hoogte houdt wat betreft vorderingen en eventuele problemen.
Een hondje wat net in Nederland is heeft even tijd nodig om bij te komen van de lange reis, en vervolgens de omschakeling te maken naar het nieuwe leven. Niet alleen de omgeving is anders voor de hond, ook de verwachtingen, structuur van de dagen en omgang met mensen is vaak totaal anders dan ze gewend waren.
De ene hond past zich makkelijker aan dan de andere en het is aan het opvanggezin om dit goed te begeleiden.
Hoe snel een hond klaar is voor adoptie verschilt per hond, de ene hond kan na een week klaar zijn en een ander na een maand, dat is afhankelijk van hoe de socialisatie en training verloopt en dus niet op voorhand te zeggen.

Procedure en gang van zaken als gastgezin
Wij werken met een vaste procedure en onder contract bij het aannemen van gastgezinnen.
Dit zodat van beide kanten duidelijk is wat de verwachtingen zijn en welke afspraken er gemaakt zijn.
De procedure loopt als volgt;
Meldt u zich bij ons als gastgezin dan heeft u met ons een kort gesprek over uw kennis en ervaring met honden en gezinssamenstelling, waarin u uiteraard ook uw vragen kunt stellen.
Na dit gesprek sturen wij de geïnteresseerde een intake formulier toe dat goed gelezen en ondertekend dient te worden, mits u akkoord gaat en u zich definitief wilt aanmelden.
Na retourneren wordt de intake intern besproken en bij goedkeuring zullen we een huisbezoek plannen waarna u bij goedkeuring van het huisbezoek bij ons geregistreerd staat als gastgezin en wij vervolgens een hondje kunnen zoeken dat past bij u en uw situatie.
Bij het huisbezoek wordt o.a. gelet op en veilige leefomgeving voor de hond in huis, maar zeker ook in de buitenruimte; Een goede tuinafscheiding is van groot belang. Denk aan, (bij voorkeur) omzoomd gedegen hekwerk of schutting van 1.80 hoog zonder kieren, gaten of poortjes. Dit om de vluchtmogelijkheden zoveel mogelijk te beperken. Na overleg plannen wij het hondje in voor transport en wordt het hondje in Roemenië reis-klaar gemaakt.
Dit houdt in voorzien van de benodigde vaccinaties, chip en sterilisatie/ castratie (mits oud genoeg).
Zodra de transportdatum bekend is wordt dit doorgegeven aan het gastgezin.
Een week voor vertrek vanuit Roemenië worden alle gastgezinnen en adoptanten in een groep gezet waar updates volgen omtrent de reis en de honden.
Het gastgezin dient zelf met een auto aanwezig te zijn bij aankomst van het transport waar onder begeleiding van ons team de hond kan worden opgehaald.
Wij plannen de trefpunten zo centraal mogelijk in.
Bij het transport dient u een gedegen bench, passend tuig met lijn en jachtlijn bij u te hebben zodat de hond zo veilig mogelijk zijn of haar reis kan vervolgen naar uw huis, alwaar na gewenning de training en socialisatie kan beginnen.

Mocht u zich na het lezen van deze tekst aan willen melden als gastgezin dan kunt u ons berichten via het tabblad ‘contact’.

Notabene: Doggies Dream Team handelt altijd in het belang van de honden en wij behouden ons het recht voor om mensen als gastgezin te kunnen weigeren op basis van verkregen informatie inzake de veiligheid van de hond een- of anderzijds niet naar behoren te waarborgen is. Een afwijzing staat dan ook niet open tot discussie.