Een Roemeen in huis

Wanneer je er voor kiest om een Roemeense hond te adopteren, raden we je aan om je eerst goed in te lezen over buitenlandse honden.
Een hond is een hond, echter zijn er verschillen tussen honden die in Nederland geboren zijn en honden die in het buitenland geboren zijn.
Zoals wij honden in Nederland houden, worden de honden in Roemenië doorgaans niet gehouden;
In Roemenië leven veel honden (grotendeels) buiten, in schuren of als straathond terwijl in Nederland honden voornamelijk als huishond gehouden worden en wij ze dan ook enkel als huishond plaatsen.
Roemeense honden zijn zoals wij dat omschrijven, in beginsel gevoeliger voor houding en lichaamstaal dan de gemiddelde in Nederland geboren hond. Ze spiegelen de mensen waar ze bij wonen als geen ander.
Het is dus belangrijk dat je als gastgezin of adoptant je bewust bent van hoe jij jezelf opstelt naar de hond en dat je kennis hebt van lichaamstaal en gedrag, zodat je het dier goed kunt lezen om te zien wat hij of zij van jou nodig heeft en adersom; Zodat het dier weet wat jij bedoelt.

Wij plaatsen nagenoeg uitsluitend honden die naar Roemeense begrippen goed gesocialiseerd zijn.
(Alleen in een zeldzaam geval plaatsen wij bij bewezen zeer ervaren adoptanten of gastgezinnen honden die minder sociaal zijn. Dit, omdat dergelijke honden meer zeer specifieke zorg en aandacht nodig hebben, iets wat niet voor iedereen weggelegd is.)
Dat houdt in dat de honden die wij plaatsen gesocialiseerd zijn met mensen, aanraking kennen en geen angst hebben voor interactie met mensen.
Ze hebben een goede sociale basis waarop jij als begeleider verder kunt borduren om de hond zo op te voeden als gewenst is.


Net in Nederland
Na aan aankomst in Nederland, hebben honden even de tijd nodig hebben om te acclimatiseren.
De reis heeft een impact, net als de nieuwe situatie waar de hond in terecht komt.
Het verschilt per hond hoe de reactie is.
Er zijn honden die direct meedraaien in het gezin alsof ze nooit anders gedaan hebben, maar er zijn ook honden die meer moeite hebben met de gewenning en omschakeling naar het Nederlandse leven.
Alles valt of staat met hoe jij daar als begeleider mee omgaat.

Een groot (en veelal onderschat) aspect van de training van de buitenlandse hond heeft te maken met het emotioneel loskoppelen van het verleden van de hond.
Honden leven in het nu (iets waar wij mensen zelf nog wel eens moeite mee hebben).
Dit zorgt er voor dat honden niet kunnen nadenken over in welke situatie zij zich eerder bevonden.
Wel zullen zij gedrag wat (aan)geleerd is in eerdere situaties, toepassen op de huidige situatie.
Indien dit ongewenst gedrag is, is het aan jou om dit om te buigen naar gewenst gedrag.
Bijvoorbeeld; De hond is net na aankomst in Nederland terughoudend in het contact met vreemde mannen omdat het in Roemenië gevangen is door hondenvangers.
Dan is het aan jou om de hond positieve associaties op te laten bouwen met “vreemde” mannen en de hond zo zelfverzekerder te laten worden, waardoor dit gedrag uiteindelijk verdwijnt.
Veel mensen maken de fout om de hond de eerste periode zielig te vinden en het dier vanuit de vroegere situatie, als “zielig” (en dus negatieve) emotie te benaderen.
Honden pikken veel op van ons mensen en hiermee versterk je dan dus ook het ongewenste gedrag.
Om je hond te trainen is het van belang altijd vanuit een positieve mindset en zonder emotionele gedachten te werken met het dier. Zo geef je het dier de kans met een schone lei te beginnen en zich open te stellen om zich verder te ontwikkelen.

Honden die net in Nederland zijn of net geplaatst zijn, zijn onzeker.
Ze kennen hun plek in het huishouden nog niet, weten de routine nog niet en daarom is het aan jou om de hond zo goed mogelijk (bege-)leiding hierin te geven. Assertief en adaptief zijn.
Ook is het van belang dat je het dier de eerste periode niet overstelpt met aandacht en prikkels.
Laat het dier naar jou toe komen, dwing het niet tot contact of fysieke aanraking waar dat voor het dier duidelijk nog te spannend is.

Omdat de honden na aankomst in Nederland nog moeten acclimatiseren en wennen dringen wij er ontzettend op aan om geen onnodige risico’s te nemen voor wat betreft de veiligheid van de hond.
Alle honden verkeren de eerste periode in overlevingsstand.
Ook de honden waar dit zo aan de buitenkant, niet zichtbaar bij is.
Om deze reden verzoeken we je dan ook om je hond minimaal de eerste maand, niet los te laten lopen, niet alleen in de tuin te laten en gebruik te maken van het “sluissysteem*” met betrekking op het openen en sluiten van deuren in huis.
Dit om te voorkomen dat de hond ontsnapt, vermist raakt of zelfs overlijdt ten gevolge van het niet in acht nemen van veiligheidsmaatregelen.
De honden die wij plaatsen vanuit directe adoptie en ter opvang, krijgen van ons een veiligheidstuig mee.
Dit is een tuig waaruit het dier niet kan ontsnappen mits het juist is afgesteld.
Daarnaast vragen we je om de hond dubbel aan te lijnen, dus naast het tuig met een lijn, óók een halsband met lijn te gebruiken.
Flexilijnen of rollijnen zijn compleet ongeschikt om te gebruiken de eerste periode daar deze snel uit de hand schieten wat gevaarlijke situaties kan opleveren.
Daarbij is het ongewenst om de hond in de eerste periode zo ver van je af te laten lopen; de binding aan jou als mens verloopt beter en sneller als de hond in je nabijheid loopt.
Gebruik daarom simpele lijnen die je om de pols en hand kunt wikkelen en bijvoorbeeld 1 om de riem van je broek, mocht je dan per ongeluk 1 lijn loslaten, zit de hond nog vast aan je middel.
Tevens raden we aan om een adreskokertje of penning in gebruik te nemen.
Deze bevestig je eenvoudig aan de halsband/ tuig. Mocht de hond toch ontsnappen, is sneller terug te leiden waar hij of zij vandaan komt als ze gevangen worden.


*Het sluissysteem houdt in dat de 2e deur niet eerder open gaat dan dat de 1e deur gesloten is, etc.

Veel honden zijn niet gewend om aan een lijn te lopen. Je kunt dit trainen door de hond eerst in huis en uitsluitend onder toezicht(!) rond te laten lopen met een lijn aangeklikt. Van hieruit kun je de hond trainen om met jou aan de lijn mee te lopen. Roemeense honden zijn erg leerbaar, slim en coöperatief. Zeker in combinatie met voerbeloningen.
Zorg er voor dat wanneer je zo ver bent dat je de hond wil gaan leren loslopen, dit op een veilige manier doet.
Spelenderwijs het commando “hier” aanleren kan in huis en ook buiten, aan een (steeds langere) lijn, zoals bijvoorbeeld een sleeplijn of longeerlijn.
Pas wanneer jij zekerheid hebt dat de hond niet meer in de overlevingsmodus staat (dus niet vlucht bij onverwachte geluiden, acties en situaties) en onder commando staat, kun je dit verder opbouwen naar het loslaten van de lijn tot uiteindelijk de lijn van de hond af klikken met wandelingen.

We sturen voorafgaand aan de plaatsing tevens een infoblad mee.





Safety first!
Alle honden die wij naar Nederland halen, worden geplaatst met een veiligheidstuig, zodat het risico op ontsnappingen zo klein mogelijk is.
Dit tuig is inbegrepen bij de adoptiebijdrage voor adoptanten, maar ook gastgezinnen ontvangen dit tuig om te gebruiken voor hun opvanghond.

Deze tuigen zijn in verschillende maten verkrijgbaar en per tuig, op 6 punten af te stellen.
Het omsluit het lichaam van de hond dusdanig, dat bij juiste afstelling, ontsnappen nagenoeg onmogelijk is.